MENU
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Forum » Forum » Informatii pentru aplicarea foliilor adezive pe masini
Informatii pentru aplicarea foliilor adezive pe masini
RYKYData: Miercuri, 15.12.2010, 9:50 PM | Mesaj # 1
Generalissimo
Grup: Administratori
Mesaje: 17
Premii: 0
Reputaţie: 100
Status: Offline
Informatii practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini

1. Observatii preliminare

Decorarea cu succes a masinilor depinde de cunoasterea cat mai exactă a stării masinii pentru a putea alege tipul corect de folie adezivă. Acest lucru necesită răspunsul la următoarele intrebări:

- Cat de veche este masina sau vopseaua acesteia?

- Care este starea reparatiilor efectuate asupra masinii si in special asupra vopselei?

- Există portiuni ruginite?

- Folia va fi aplicată pe portiuni din plastic?

- Folia va fi aplicată pe portiuni cu denivelări sau nituri?

- Cat de mare este masina?

- Care sunt zonele–problemă?

Ar fi de preferat ca masina să nu fie lăcuită. Folia adezivă se lipeste mai bine pe o suprafată nelăcuită, decat pe una lăcuită (caz in care oricum, folia adezivă nu va deteriora lacul masinii).

Cu cat se va răspunde mai repede la aceste intrebări, cu atat mai repede se va putea alege tipul de folie adezivă:

- foliile calandrate – folii relativ puternice, care asigură avantajul de a fi robuste si usor de indepărtat de pe vehiculele decorate fără “zone – problemă”;

- foliile cast – care pot fi aplicate cu usurintă la cald, pentru decorarea vehiculelor cu “zone – problemă”;

2. Cum se procedează?

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie făcute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

2.1 Curăţarea

Pentru curătarea suprafetelor se vor folosi numai detergenti obisnuiti. Nu este permisă utilizarea detergentilor care folosesc nanotehnologie pentru a produce un strat protector asupra suprafetelor.

a) Cu o zi inainte de aplicarea foliei, masina trebuie dusă la o spălătorie auto (care foloseste perii. Nu se va spăla manual).

b) Suprafetele si marginile trebuie verificate in amănunt de resturi de ceară sau de substante de lustruit. Orice astfel de substante trebuie indepărtate cu ajutorul detergentilor universali sau pe bază de silicon (nu se va folosi doar izopropanol). Resturile de silicon sau de orice altă substantă de curătare rămase in diverse adancituri trebuie indepărtate complet.

c) Denivelările adanci trebuie uscate la o temperatură de max 220º C (428º F). Dacă pe suprafata lăcuită apare vreun strat in plus, acesta se va curăta cu izopropanol.

d) Trebuie curătate complet reziduurile de silicon sau orice alte substante care răman in denivelările adanci;

e) Ca un pas următor, izopropanolul trebuie folosit pentru a se asigura indepărtarea completă a resturilor de detergent rămase. (Nu este recomandată folosirea solutiilor pe bază de alcool).

f) Toate părtile care impiedică aplicarea foliei trebuie demontate (oglinzi exterioare, manere de usi, diverse garnituri, etc.).

g) Se vor verifica si curăta suprafetele acoperite după cum s-a descris mai sus.

h) Trebuie să vă asigurati că masina este complet uscată. Umiditatea rămasă mai ales sub chederele de cauciuc trebuie indepărtată cu aer presurizat.

2.2 Aplicarea foliei

Folia se aplică in stare uscată.

2.2.1. Aplicarea de test

Vă recomandăm efectuarea unui test după curătarea suprafetei si inainte de aplicarea finală, pentru a verifica adeziunea după 24 de ore. De asemenea, folia adezivă ar trebui aplicată si pe geamuri, pentru a putea face o comparatie.

In cazul in care folia se lipeste prea tare si/sau apar bule de aer, recurătati suprafata după metoda descrisă mai sus. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care adezivul este prea slab (de exemplu, cand vehiculul sau părti din acesta au fost tratate cu substante care oferă un strat protector).

In cazul in care in urma testului se constată o slabă adeziune a adezivului pe geamurile masinii, se recomandă o curătare cu acetonă. Vă rugăm să vă asigurati că acetona nu intră in contact cu chederele de cauciuc ale geamurilor, suprafete vopsite sau componente din plastic, pentru că acestea s-ar putea deteriora.

După finalizarea acestei curătări, repetati testul de aplicare descris mai sus.

2.2.2. Instrumente necesare

Instrumente necesare pentru aplicarea foliei:

- raclete din paslă (cu margini din paslă);

- cuttere sau bisturiuri;

- foehn.

Instrumente de bază:

- un set de surubelnite Torx;

- un set de surubelnite hexagonale;

- surubelnite de diverse dimensiuni si/sau diverse chei franceze;

- Cleste;

- Ciocan de cauciuc.

2.2.3. Conditii necesare

- Suprafata masinii trebuie să aibă cel putin temperatura de aplicare recomandată;

- O cameră curată si luminoasă cu o platformă de asamblare care se ridică, dacă este posibil;

- O sursă de curent electric;

2.2.4. Pregătirea

- Se vor măsura părtile masinii si se vor tăia in mare formatele foliei.

- Folia trebuie să fie apoi aranjată pe masină. O lătime de 152 cm permite aplicarea foliei pe multe tipuri de masini fără suprapuneri care pot deranja.

- Tăierea trebuie să se realizeze mereu pe marginea acceptabilă care inconjoară partea pe care va fi aplicată folia.

- Partea rămasă a foliei (lătimea acceptabilă) este intoarsă pe partea din interior a masinii.

- Foliile nu trebuie tăiate exact pe marginile masinii, pentru a se evita strangerea acestora sau uzura mecanică (datorată periilor de curătare, vantului etc.) pe marginile tăiate.

- Se va aplica folia si sub chederele de cauciuc pentru a evita marginile deschise.

- Dacă este inevitabilă tăierea foliei pe suprafata maşinii, se va aplica un material creponat siliconat sau ceva asemănător in locul unde se efectuează tăierea. Se va ridica folia usor după tăiere si se va indepărta materialul creponat inainte de aplicarea finală a foliei.

2.2.5. Metode de aplicare

Observatii generale:

Foliile calandrate nu trebuie să fie intinse si aplicate la cald pe masinile cu denivelări evidente, ci se vor aplica normal si se vor cresta in interiorul adanciturilor. Oricum, este posibilă asezarea acestora cu ajutorul unui foehn in locurile stranse.

Foliile cast pot fi aplicate foarte bine la cald pe masini cu denivelări evidente. Se recomandă totusi crestarea acestora in locurile foarte stranse (gen denivelările adanci de la Mercedes Sprinter sau Vito).

Foliile cu adeziv microstructurat (Rapid Air) sunt potrivite pentru suprafetele drepte sau usor denivelate. Pentru suprafetele foarte curbate (de exemplu cu denivelări sau nituri) aceste folii se vor utiliza la fel ca cele calandrate.

Foliile proaspăt printate trebuie lăsate la uscat 72 de ore inaintea laminării. Va rugăm să consultati si „Informatiile Practice pentru materiale imprimate digital”.

Aplicarea pe geamurile masinilor: Aveti grijă ca aplicarea pe geamuri să nu afecteze vizibilitatea soferului. Aplicarea foliei pe lunetă-spate necesită existenta unei a doua oglinzi exterioare. Nu trebuie să acoperiti rama geamului sau chederele de cauciuc. Nu prindeti folia intre ramele geamului.

Aplicarea foliei

- Pozitionati folia ce trebuie aplicată pe suprafata masinii si fixati cu bandă adezivă sau bucătele de folie rămase.

- Aveti grijă ca folia să se ridice 5 cm peste marginile părtii pe care acesta va fi aplicat.

- Inlăturati hartia de protectie de pe folie si intindeti folia in mod egal peste zona unde se doreste decorarea. Se va aplica folia cu miscări largi de racletă.

- Pentru suprafetele rotunde, ca de exemplu aripile, toată folia trebuie incălzită cu un foehn.

- Marginile se vor tăia si indoi doar după răcirea foliei.

Important

Toate marginile si suprafetele trebuie reincălzite cu atentie cu un foehn după aplicare, pentru a activa rapid substanta adezivă. In cazul unor denivelări foarte mari, se recomandă reincălzirea acestor zone pană la temperatura de 120° C. In acest fel vinilul va căpăta o structură stabilă. Această temperatură nu va afecta nici substanta adezivă, nici vopseaua masinii. Magazinele specializate oferă termometre cu infrarosii care permit măsurarea exactă a temperaturii bazei. Foehnul trebuie miscat continuu, pentru a evita distrugerea foliei. La final, folia trebuie presată din nou in adancituri.

După ce decorarea s-a incheiat, se vor reincălzi toate marginile si denivelările incă o dată cu foehnul la 150º C. Bulele de aer mici rămase sub folie vor dispărea in cateva zile, in functie de temperatura mediului. Doar bulele mari trebuie intepate usor sau punctate cu un ac sau bisturiu (cutter), iar aerul trebuie inlăturat cu ajutorul unei raclete.

Se recomandă o atentie mărită la aplicarea foliei pe componentele din plastic nevopsite ale masinii. Dacă există dubii, se va efectua testul cu picăturile de apă. Dacă apa continuă să se scurgă prin picături după procedeul de curătare descris mai sus, nu se recomandă aplicarea foliei. Totusi, dacă apa curge fără a forma picături, folia poate fi aplicat pe suprafata din plastic. In orice caz, asemenea suprafete trebuie sa fie complet netede, pentru că nici o folie nu va rezista pe o suprafată structurată pentru mult timp.

3. După terminarea aplicării

Masina trebuie lăsată pentru incă 24 de ore in conditii de temperatură similare cu cele de la aplicarea foliei. După 3 zile folia se va lipi atat de tare pe masină, incat aceasta va putea fi dusă la o spălătorie de masini fără probleme.

Nu se va lustrui masina pentru cel putin 3 săptămani după decorare. Pentru suprafetele din plastic trebuie folosite doar solutii de lustruit fără ceară, cu silicon sau pe bază de teflon.

Pentru curătarea masinii, nu se va utiliza o presiune inaltă sau chimicale caustice.

Pentru mai multe informatii, puteti viziona CD-ul „Car Wrapping” de la Orafol.

4. Indepărtarea foliei

Vă rugăm să consultati „Informatiile practice pentru materialele de cutter-plotter”.

Aceste informatii se bazează pe cunostintele si experienta noastră. Nu au fost explicate in detaliu toate aspectele aplicării. Sunt de la sine presupuse cunostintele si competentele oricărui colator profesionist. Din cauza diversitătii factorilor potentiali ce pot influenta aplicarea si utilizarea, recomandăm să efectuati teste proprii cu produsele noastre, pentru clientii care doresc să folosească foliile pentru aplicatii speciale. Din aceste informatii nu rezultă garantia anumitor calităti in fata legii.

 
Forum » Forum » Forum » Informatii pentru aplicarea foliilor adezive pe masini
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: